Ν. Ανδρουλάκης: «Συμφωνούμε στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16»

26/02/2024

Ενημερώθηκε: 26/02/2024, 20:49

Άκουσε το άρθρο

Συμφωνούμε στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά αυτό που κάνει η ΝΔ είναι διευθέτηση συμφερόντων» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται να κάνουμε την παιδεία, πεδίο μπίζνας», επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το κομμάτι που αφορά όταν έρθει στη Βουλή στο εθνικό απολυτήριο.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία, με αφορμή τις δηλώσεις της Βουλευτού Ν. Γιαννακοπούλου ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ο κ. Ανδρουλάκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιτρέψει διαφοροποιήσεις από τη βασική γραμμή του κόμματος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Η θέση είναι ίδια και δεν έχει αλλάξει. Συμφωνούμε – και το λέω και σήμερα από εδώ – να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά-, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας. Αυτό έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό λέει το πρόγραμμά μας τα τελευταία χρόνια, αυτό λέω κι εγώ. Αυτή είναι η θέση μας. Τα μεγαλύτερα μη κρατικά παγκοσμίως πανεπιστήμια ποια είναι; Είναι ιδιωτικά; Όχι. Το Χάρβαρντ, το Γέιλ, η Οξφόρδη; Τα μεγαλύτερα παγκοσμίως πανεπιστήμια είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά γιατί επανεπενδύουν τους τεράστιους πόρους τους. Τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Ένα fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν, -λένε-, για να κάνουν δήθεν ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα. Μα, ποιον κοροϊδεύουν;» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης υποσημειώνοντας την πρόβλεψη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για κερδοσκοπικό μητρικό εταιρικό σχήμα.  

«Εμείς κάναμε ειδική εκδήλωση και διάλογο με πρυτάνεις, φοιτητές, με την κοινωνία των πολιτών. Έτσι φτάσαμε σε αυτήν τη θέση. Η Νέα Δημοκρατία κάνει διευθέτηση συμφερόντων. Εκμεταλλεύονται, επιπλέον, ότι πρέπει επιτέλους να γίνει. Συμφωνούμε. Να γίνει σύννομα με το Σύνταγμα. Δηλαδή, να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 και να επιτρέπονται – όχι να απαγορεύονται, εμείς είμαστε σοσιαλδημοκράτες, συνδιαμορφωτές-. Δηλαδή να συνδιαμορφώσουμε την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπονται τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά» συμπλήρωσε.

«Το Anatolia δεν είναι ένα πάρα πολύ καλό ίδρυμα; Το Deree, μαζί με το Alba, δεν είναι πολύ καλά; Ο νόμος του κ. Πιερρακάκη τους λέει: “αν θέλετε να μπείτε στο παιχνίδι των πανεπιστημίων, βρείτε ένα ξένο σύστημα για να μπείτε μέσα”. Αυτή τη στιγμή γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων. Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμενικό. Εγώ είμαι υπουργός για να το αλλάξω; Εγώ βρήκα αυτά τα συμφέροντα να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; Εγώ τους είπα πριν από ένα χρόνο να πάνε να πάρουν οικόπεδα και ΙΕΚ για να είναι έτοιμοι; Είμαστε σε άλλη χώρα;».

«Το πολιτικό σύστημα του λαϊκισμού κούρασε. Δεν συμμετέχω σε αυτόν τον λαϊκισμό. Λέω ξεκάθαρα: όχι στην ακινησία, ναι στην αναθεώρηση αλλά να γίνει με τέτοιο τρόπο που το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι προτεραιότητα. Στην Κύπρο, το 46% των φοιτητών φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Άρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως επιχειρηματολογεί ο Υπουργός. Και κάτι τελευταίο: στην Ευρώπη το 85% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Το υπόλοιπο 10% σε μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά. Τα ιδιωτικά είναι ελάχιστα και παντελώς άγνωστα. Να το λέμε λοιπόν αυτό για να ξέρουμε που πάει την παιδεία η Νέα Δημοκρατία, την πάει εκεί που έχει πάει και την υγεία, στην απαξίωση, στις ανισότητες κι εμείς επειδή έχουμε μια άλλη ιδεολογία δεν μπορούμε να περπατήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Θίγοντας το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόταση, που διατύπωσε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοιGolden VISA ακινήτων, να μπορούν να το  διαθέτουν είτε για μακροχρόνια μίσθωση είτε για ιδιοκατοίκηση.

«Golden VISA όχι μπίζνα. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σκέφτεται να ανεβάσει το όριο από τις 250.000 ευρώ στις 500.000  και σε κάποιες περιοχές στις 800.000 ευρώ. Επειδή είμαι μηχανικός και γνωρίζω την αγορά ακινήτων, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λες τι σκέφτεσαι, κάνεις νόμο, γιατί μέχρι να τον υλοποιήσεις θα έχουν ανέβει οι τιμές. Όχι μόνο, λοιπόν, δεν αξιοποίησε τις γόνιμες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά με όσα είπε, θα κάνει χειρότερη την κατάσταση τους επόμενους μήνες» τόνισε.
 

Σχόλια (9)

Παυλος
|

Άφησε τα αυτά Μίμη. Αυτά τα λες γιατί ξέρεις ότι το άρθρο 16 δεν μπορεί να αναθεωρηθεί (η αναθεωρητική διαδικασία που προβλεπει το συνταγμα είναι τόσο δυσεφαρμοστη και βραδεία, ώστε η αναθεώρηση του άρθρου 16 να καθίσταται σχεδόν αδυνατη). Με τις κουτοπονηριες σου σαν κι αυτες του ΓΑΠ (βλ. την αναθεώρηση του 2007) το μόνο που καταφέρνεις είναι να επισπευδεις το πολιτικο σου τέλος.

@Φιλόλογος απών
|

Δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα γιατί δεν ιδρύονται πανεπιστήμια αλλά παραρτήματα αναγνωρισμένων ξένων πανεπιστημίων. Το άρθρο 16 παρακάμπτεται όπως ισχύει στη σύσταση και λειτουργία των κολλεγίων που είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.

Φιλόλογος απών
|

@Ilias
Εσείς κάνετε λάθος και μην δείχνετε τόσο υπερφίαλη βεβαιότητα για τον αβάσιμο ισχυρισμό σας. Η αλήθεια λοιπόν είναι κάπως διαφορετική: Το κοινοτικό δίκαιο ασφαλώς υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας, η οποία ούτως ή άλλως υποχρεούται να εναρμονιζεται μαζί του. Ωστόσο ΔΕΝ υπερισχύει του ανώτατου καταστατικού χάρτη κάθε χώρας, δηλαδή του Εθνικού Συντάγματος! Αυτή τη θεμελιώδη διαφορά το υπουργείο σκόπιμα την παραβλέπει ποδοπατώντας τη σαφή απαγόρευση του άρθρου 16. Κι αυτό θα το βρει μπροστά της, γιατί δεν αρκεί να περάσει ένα νόμο με τη δεδομένη πλειοψηφία, αλλά και να τον εφαρμόσει. Κι εκεί θα βρεθεί σε μεγάλο αδιέξοδο από τις εύλογες και μάλλον ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που θα προκύψουν...

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
|

Είναι υποκριτική η πρόταση σας παρόλο που είναι πλήρης. Με μια προσεκτική ανάγνωση και μελέτη των άρθρων του προς ψήφιση Νομοσχεδίου προκύπτει ότι και στους 3 πυλώνες που αναφέρετε στο πρόγραμμά σας υπάρχει η μέγιστη πρόβλεψη με κριτήρια αυστηρότερα (αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργίας) από σχεδόν όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και από το πρότυπο των σκανδιναβικών χωρών που επικαλείστε (όπως από την Σουηδία, Δανία).
Η ακαδημαϊκή ελευθερία εξασφαλίζεται πλήρως από τα προβλεπόμενα, η ποιότητα των διδασκόντων προβλέπεται με την ποσόστωση που υπάρχει και στα Δημόσια ΑΕΙ. Το εμπορικό κέρδος που αναφέρεστε προβλέπεται στα μη κρατικά ΑΕΙ δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα εξασφαλιστεί. Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη και στον χρόνο.
Η ίδρυση δε κάποιων σχολών θα αναφέρεται στο μητρικό Πανεπιστήμιο και επομένως εξ ορισμού θα υπάρχουν υψηλά στάνταρ που είναι πιστοποιημένα και με καλή σειρά στην διεθνή κατάταξη.Τα Προγράμματα Σπουδών , η πιστοποίηση τους και η κρατική αναγνώριση επίσης εξασφαλίζεται από την ΕΘΑΑΕ.
Σήμερα λειτουργούν παραρτήματα πανεπιστημίων ( υπό την μορφή κολλεγίων) , σε κάποια και με εκπαιδευτικό προσωπικό που κατά το ήμιση έχει μειωμένα προσόντα για να διδάξει σε ΑΕΙ τα οποία όμως αναγνωρίζονται από το κράτος ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα και σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Προφανώς δεν το θέλετε αυτό. Με την ψήφιση και εφαρμογή του ν/σ θα υπάρξει μια τάξη στην αναγνώριση, πιστοποίηση ,αναγνώριση και ποιότητας εκπαιδευτικού έργου.
Τέλος στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος έχετε δίκαιο ωστόσο αυτό θα αργήσει πολύ να συμβεί. Επίσης έχετε δίκαιο στην ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ αφού το 90% θα φοιτά σε αυτά και στη χώρα μας. Αυτό όμως το ν/σ εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τόσο την οικονομική υποστήριξη του Δημοσίου Πανεπιστημίου καθώς και την ενίσχυση της αυτοτέλειας του.
Καραγιάννης Ιωάννης
ΣΕ ΠΕ03 Μαθηματικών

@ilias
|

Σοβαρά, οι Συνταγματικές διατάξεις κάθε χώρας μέλους υπερκεράζονται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μήπως τα μπερδεύετε με το Ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ;
Έτσι είναι, από παράρτημα σπουδές, τότε όλα μοιάζουν κινέζικα.

ilias
|

Καλά ο Ανδρουλάκης δεν ξέρει ότι το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί του εθνικού;
Υ.Γ Ήταν και ευρωβουλευτής.

Σωστά τα λέει
|

Είναι φανερό ότι προσπαθούν να κάνουν μπίζνα. Αν είναι να γίνουν, να γίνουν με κανόνες κοινωνικούς

Νίκος
|

Σωστά τα λέει ο Ανδρουλάκης. Ο νόμος που θα ψηφιστεί είναι αντισυνταγματικός.

Τι θα αλλάξει;
|

Τι λύκος να σε φάει, τι αρκούδα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ