Ν. Φίλης: Πρύτανης μπορείς να εκλεγείς και με μηδέν ψήφους!

" Ενώ δεν βρέθηκε ένας έστω (!) στους περίπου 1600 εκλέκτορες που να θεωρεί ότι άξιζε την 1η του προτίμηση, εκλέχθηκε στο Συμβούλιο Διοίκησης!"

15/05/2023

Ενημερώθηκε: 15/05/2023, 15:54

Άκουσε το άρθρο

Νίκος Φίλη, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , πρώην  υπουργός Παιδείας

Όταν ψηφιζόταν ο νόμος 4957/2022 για τα Συμβούλια Διοίκησης είχαν εγερθεί πολλές αντιρρήσεις για την εξαιρετικά πολύπλοκη μέθοδο εκλογής των 6 εσωτερικών μελών τους, δηλαδή των μελών που ψηφίζονται απευθείας από τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού. Μέθοδος που τελικά υποσκάπτει τη δημοκρατία: η «ταξινομική» ψήφος, που η εφαρμογή της σε εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων αποτελεί μάλλον διεθνή πρωτοτυπία, επιτρέπει στο ψηφοφόρο να ψηφίσει όσους/ες υποψήφιους θέλει, αλλά με κατάταξη στην προτίμησή του: η τάδε υποψήφια στην 1η προτίμηση, ο δείνα στη 2η κ.ο.κ. 

Επιπλέον, το σύστημα αυτό λειτουργεί σε πολλαπλούς γύρους, με συνθέτους υπολογισμούς και επανυπολογισμούς. Μοιάζει διαστροφή και έχει τραγελαφικά αποτελέσματα.

Ας δούμε λοιπόν πού οδήγησε αυτό το «μαγικό» σύστημα στις εκλογές του ΕΚΠΑ: Από τους 14 υποψήφιους, η τελευταία σε 1ες ψήφους έλαβε ΜΗΔΕΝ (0) ψήφους. Κι όμως! Ενώ δεν βρέθηκε ένας έστω (!) στους περίπου 1600 εκλέκτορες που να θεωρεί ότι άξιζε την 1η του προτίμηση, εκλέχθηκε στο Συμβούλιο Διοίκησης! Εξαιρετικά πρωτότυπο, από την υπουργό που σε άλλες περιπτώσεις κατακεραυνώνει υποψήφιους φοιτητές ότι δήθεν (παραπλανητικά και ψευδώς, βέβαια...) «μπαίνουν στα πανεπιστήμια με ασσόδυο»! Στην περίπτωση όμως του νόμου της για τα Συμβούλια Διοίκησης, το βρίσκει λογικό και «άριστο» να εκλέγεται με... «μηδέν»!

Ενδεικτικά, ο πρώτος σε 1ες ψήφους έλαβε 579 ψήφους και η δεύτερη 569.

Είναι ευνόητο ότι με τα παραπάνω, ουδέν καταλογίζω στη συγκεκριμένη υποψήφιο. Αλλά είναι εξόχως παράλογο και φυσικά αντιδημοκρατικό, όπως είχαμε επισημάνει καταψηφίζοντας όλη τη νομοθέτηση για τα Συμβούλια Ιδρύματος (τα οποία καταργούν στην πράξη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων), να εφαρμόζεται ένα τόσο αρνητικό σύστημα επιλογής για τα μέλη τους. Ειδικά όταν το  Συμβούλιο έχει υπεραρμοδιότητες, εκλέγει τον Πρύτανη και διοικεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, απογυμνώνοντας την Σύγκλητό του.  

Το δε αποκορύφωμα του παραλογισμού της «άριστης» σκέψης όσων νομοθέτησαν αυτό το εκλογικό τερατούργημα, είναι ότι υποψήφιος που έχει λάβει ΜΗΔΕΝ ψήφους μπορεί να εκλεγεί στη συνέχεια ακόμα και Πρύτανης του Ιδρύματος!

Πρόκειται για διαστροφή της βούλησης του εκλογικού σώματος και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Και την έχουν νομοθετήσει οι ίδιοι άνθρωποι που με χαρά νομοθέτησαν τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που επέβαλαν την κατάργηση των διετών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, που θέλησαν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Πιστεύω κάθε πανεπιστημιακός, κάθε εκπαιδευτικός, κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται πόσο δίκιο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του την κατάργηση όλου αυτού του ανεκδιήγητου, αντιεκπαιδευτικού και κακότεχνου οικοδομήματος της ΝΔ στο χώρο της εκπαίδευσης.

Σχόλια (3)

Απ' το στόμα μου το πήρες....
|

@nikos
Ε ναι... με την επιστροφή στην κανονικότητα και με την πάταξη της ανομίας τέσσερα χρόνια τώρα, τα πανεπιστήμια έγιναν πια κολέγια(μεταφορικά). Αν κυβερνήσουν κι άλλα τέσσερα.... θα γίνουν κολέγια(κυριολεκτικά)....

nikos
|

Δε θελουμε αναρχία στα Πανεπιστημια κ Φίλη. Ας τα κανατε καλυτερα οταν ειχατε την εξουσια

αυτονόητο
|

όταν εκλέγεται υποχρεωτικά ένας εκπρόσωπος από μια Σχολή, δεν υπάρχει λόγος σε έναν σχηματισμό να δοθούν πρώτες ψήφοι.
Είναι αντίστοιχο με τους βουλευτές επικρατείας που δεν εκλέγονται από τον λαό, αλλά προτείνονται από το κόμμα...και ουσιαστικά εκλέγονται επίσης με μηδέν ψήφους.
ΊΣως πρέπει να καταργηθεί αυτή η ρύθμιση και να εκλέγονται όλοι/όλες με την ψήφο του λαού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ