Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

21/01/2024

Άκουσε το άρθρο

Αναφορά στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στον  καθιερωμένο κυριακάτικο  σχολιασμό της επικαιρότητας και του κυβερνητικού έργου:

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

"Από το 2020 ξεκινήσαμε να «χτίζουμε» σε νέες βάσεις τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση, με στόχο να καταστεί σύγχρονη και αποτελεσματική και να εγγυάται πτυχία με αξία. Περνάμε τώρα στη νέα εποχή ώστε η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να γίνει πρώτη επιλογή για περισσότερους σπουδαστές στη χώρα μας και αυτό υπηρετεί η νέα νομοθετική μας πρωτοβουλία. Κάναμε ήδη πολλά βήματα και συνεχίζουμε τώρα με την ίδρυση τουλάχιστον 60 ΚΕΕΚ, τα λεγόμενα κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με οργανωμένα campuses σε όλη τη χώρα.
Με τον ίδιο νόμο μετονομάζουμε τα ΙΕΚ σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης τα οποία επίσης προικίζουμε με 130 νέους οδηγούς κατάρτισης που συμπεριλαμβάνουν πολλά νέα επαγγέλματα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα το επάγγελμα της ναυπηγοεπισκευής που βρίσκεται πλέον σε αυξημένη ζήτηση λόγω της αναγέννησης που έχει συντελεστεί στην ναυπηγοεπισκευαστική μας ζώνη τα τελευταία 2 χρόνια. Στα Εργαστηριακά Κέντρα αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο που είχε να τροποποιηθεί από το 1985 αλλά κυρίως τα αναβαθμίζουμε με σύγχρονο εξοπλισμό άνω των 114 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο οποίος ήδη παραδίδεται.
Γιατί κάνουμε αυτές τις αλλαγές; Ώστε οι δομές μας να αποκτήσουν έναν νέο διευρυμένο ρόλο στη διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας και τις τοπικές οικονομίες που έχουν τεράστιο έλλειμμα σε συγκεκριμένες ειδικότητες".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (4)

@ΣΑΕΚ
|

Κάτσε βρε... και 2,5 έτη θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης και 0,5 έτος υποχρεωτική πρακτική και μετά επιτυχία στις υποχρεωτικές εξετάσεις πανελλαδικου χαρακτήρα ΕΟΠΠΕΠ... για να είναι πάλι στο επίπεδο 5? Όπως και ο πτυχιούχος ΕΠΑΛ με 9-10 μήνες πιστοποιημενης μαθητείας (βγάζει και λεφτά στη δουλειά)... ε όχι φυσικά!

και αποτελεσματική και να εγγυάται πτυχία με αξία.
|

Η ντροπή έχει χάσει την σημασία της.

ΣΑΕΚ
|

Η εισαγωγή στις ΣΑΕΚ θα γίνετε με το απολυτήριο γενικού ή επαγγελματικού λυκείου όπως ξέρουμε. Επιπλέον, για μένα το καλύτερο είναι όλες οι ειδικότητες των Σ.Α.Ε.Κ να παρέχουν 6 εξάμηνα σπουδων. 3 χρόνια φοίτηση δηλαδή. Τα πρώτα 5 εξάμηνα μαθήματα θεωρητικά και εργαστηριακά και το 6ο εξάμηνο να οφείλεται στην πρακτική άσκηση. Μετά θα παίρνουν την βεβαίωση της αποφοίτησης. Μετά θα δίνουν εξετάσεις στο εοππεπ και θα παίρνουν δίπλωμα επιπέδου 5. Εκτός και αν γίνεται να παίρνουν δίπλωμα χωρίς της εξετάσεις του εοππεπ.

Εργαστηριακοί εξοπλισμοί !!!
|

2008 - εργαστηριακοί εξοπλισμοί 140 εκατομμυρίων.
2020 - ΠΕΠΑΛ εργαστηριακοί εξοπλισμοί 75 εκατομμυρίων.
2024 - εργαστηριακοί εξοπλισμοί 114 εκατομμυρίων.

Πολλά τα λεφτά Άρη !!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ